Geschiedenis Buurtpreventie

Hoe is buurtpreventie ontstaan:
In de zomer van 2006 was de jeugd na sluiting
van een jeugdsociëteit zoekende naar waarschijnlijk
een nieuw onderkomen. Uit frustratie en verveling ging
men op slooptocht. Het metrostation Rhoon-Noord dat met een metrolijn het dorp Rhoon doorkruist en ook de wijk Rhoon-Noord moesten het dagelijks ontgelden. Bij het metrostation werden
de ruiten en tourniquets dagelijks vernield. In Rhoon-Noord gingen grondcontainers met papier en kleding meerdere keren in vlammen op. Maar ook auto’s werden beschadigd en (tuin)eigendommen werden gestolen of vernield.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie 2007 van de bewoners van de Anthony van Hobokenstraat,
waar ook de toenmalige burgemeester aanwezig was, werd hij aangesproken dat
het woongenot naar een bedenkelijk niveau was gezakt. Het resultaat was dat de bewoners op het gemeentehuis werden uitgenodigd en hun verhaal konden doen bij de politici. Vanuit de politiek (ChristenUnie – SGP) werd er geopperd dat er in Ridderkerk-Bolnes een buurtpreventieteam was en dat er daar een dalende tendens was betreffende de overlast en vernielingen die veroorzaakt werden door hangjeugd.

De volgende stap was dat de voorzitter van Buurtpreventie Ridderkerk-Bolnes werd
uitgenodigd, de voorzitter deed zijn verhaal aan de bewoners uit Rhoon-Noord.
Ook in Rhoon-Noord was er interesse om een buurtpreventieteam op te richten. Wijkbewoner Hans Huijgen was bereid de kar te gaan trekken en ging de wijk in om mensen te polsen. Het verhaal van Hans werd door diverse bewoners enthousiast ontvangen en in korte tijd hadden vijfentwintig mensen zich aangemeld en buurtpreventie was een feit.

Delen met: